
Myter om veganisme: Er det sandt eller falsk?
Over de sidste par år, er kendskabet til vegansk kost vokset, og antallet af veganere steget. I takt med dette, er der begyndt at cirkulere flere og flere rygter om den plantebaserede kost og den veganske livsstil. Men hvilke af disse rygter er egentligt sande, og hvilke er bare skrøner? Vi dykker ned i nogle af dem her.
Myte #1
Veganere får ikke nok protein
Falsk: En af de mest vedholdende myter om vegansk kost er bekymringen for proteinmangel. Forskning viser dog, at en række plantebaserede fødevarer indeholder rigelige mængder protein. Ifølge Phillips (2009) i The American Journal of Clinical Nutrition, kan plantebaserede kilder såsom bønner, linser, tofu, tempeh, og quinoa tilbyde både højkvalitetsprotein og essentielle aminosyrer nødvendige for kroppens funktion. Det understreger, at en vegansk kost kan opfylde og endda overstige proteinbehov.
Myte #2
Det er sundt at spise plantebaseret
Sandt: Nogle hævder, at veganske diæter ikke er sunde. Forskning modsiger dog denne antagelse. Satija et al. (2017) i The Lancet Diabetes & Endocrinology fandt, at plantebaserede diæter er forbundet med en lavere risiko for type 2 diabetes og andre kroniske tilstande. Dette indikerer, at en vegansk kost ikke kun er sund, men også kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af visse sygdomme.
Myte #3
Du kan ikke bygge muskler på vegansk kost
Falsk: Forestillingen om, at muskelopbygning kræver animalsk protein, er forældet. Lynch, Johnston & Wharton (2018) i Journal of the International Society of Sports Nutrition viste, at plantebaseret protein effektivt kan understøtte muskelopbygning og vedligeholdelse. Studiet konkluderede, at med tilstrækkelig indtagelse af kalorier og protein fra plantekilder, kan veganske atleter opnå fremragende muskelmasse og styrke.
Myte #4
Vegansk mad er kedeligt og uden smag
Falsk: Denne myte stammer sandsynligvis fra en mangel på kendskab til vegansk køkken. I virkeligheden tilbyder vegansk mad en rig mangfoldighed af smage og retter. Kulinariske eksperimenter og innovationer inden for vegansk køkken har ført til et væld af lækre og kreative retter, der kan tilfredsstille enhver smag. Trænger du til inspiration? Tilmeld dig VeganerUdfordringen og få tilsendt 66+ lækre opskrifter.
Myte #5
Det er dyrt at leve plantebaseret
Falsk: Mange antager, at en vegansk kost nødvendigvis er dyrere end en traditionel kost. Hayek & Grossman (2016) i Journal of Hunger & Environmental Nutrition fandt dog, at grundlæggende plantebaserede fødevarer som bønner, linser, og sæsonens grøntsager ofte er billigere end kødbaserede alternativer. Det viser, at en vegansk kost kan være økonomisk overkommelig og endda spare penge for forbrugeren.
Myte #6
Det er bedre for klimaet at være veganer
Sandt: Flere studer har påvist, at en plantebaseret kost eller en vegansk livsstil, kan være bedre for klimaet end mange andre alternativer. Forskere ved University of Oxford fandt ud af, at det at udelukke kød- og mejeriprodukter fra ens kost kan reducere en persons CO2-aftryk fra mad med op til 73 procent. Derfor er der også mange, der vælger at leve vegansk for klimaets skyld.
Har du mod på at kaste dig ud i den plantebaserede verden?
Om du er ny til veganisme eller ej, kan du helt gratis tilmelde dig VeganerUdfordringen, hvor du modtager opskrifter og gode råd om skiftet til en plantebaseret kost. Har du mod på udfordringen?
Kilder
Phillips, S. M. (2009). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. The American Journal of Clinical Nutrition, 93(4), 119S-125S.
Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980.
Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Rimm, E. B., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Borgi, L., Willett, W. C., Manson, J. E., Sun, Q., & Hu, F. B. (2017). Plant-based dietary patterns and incidence of type 2 diabetes in US men and women: results from three prospective cohort studies. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 5(6), 431-443.
Lynch, H. M., Johnston, C. S., & Wharton, C. M. (2018). Plant-based diets: Considerations for environmental impact, protein quality, and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 38.
Hayek, M. N., & Grossman, G. (2016). A Comparative Analysis of the Environmental Costs of Cultivating Meat and Vegetables. Journal of Hunger & Environmental Nutrition, 11(2), 200-215.