Myter om veganisme: Er det sandt eller falsk?

Over de sidste par år, er kendskabet til vegansk kost vokset, og antallet af veganere steget. I takt med dette, er der begyndt at cirkulere flere og flere rygter om den plantebaserede kost og den veganske livsstil. Men hvilke af disse rygter er egentligt sande, og hvilke er bare skrøner? Vi dykker ned i nogle af dem her.

Nærende og farverig vegansk smoothie bowl dekoreret med friske ferskner, chiafrø, hakkede nødder og kokosflager på et træbord, perfekt til en sund morgenmad eller snack.

Myte #1

Veganere får ikke nok protein

Falsk: En af de mest vedholdende myter om vegansk kost er bekymringen for proteinmangel. Forskning viser dog, at en række plantebaserede fødevarer indeholder rigelige mængder protein. Ifølge Phillips (2009) i The American Journal of Clinical Nutrition, kan plantebaserede kilder såsom bønner, linser, tofu, tempeh, og quinoa tilbyde både højkvalitetsprotein og essentielle aminosyrer nødvendige for kroppens funktion. Det understreger, at en vegansk kost kan opfylde og endda overstige proteinbehov.

Fristende veganske forårsruller fyldt med friske grøntsager og serveret med peanutdip, arrangeret på en stilfuld tallerken - et ideelt valg for dem, der søger lækre og sunde plantebaserede måltidsmuligheder.

Myte #2

Det er sundt at spise plantebaseret

Sandt: Nogle hævder, at veganske diæter ikke er sunde. Forskning modsiger dog denne antagelse. Satija et al. (2017) i The Lancet Diabetes & Endocrinology fandt, at plantebaserede diæter er forbundet med en lavere risiko for type 2 diabetes og andre kroniske tilstande. Dette indikerer, at en vegansk kost ikke kun er sund, men også kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af visse sygdomme.

Atlet i træningstøj udfører bicep curls i et fitnesscenter, viser fokus på muskelopbygning og styrketræning, illustrerende en aktiv livsstil og dedikation til fitness.

Myte #3

Du kan ikke bygge muskler på vegansk kost

Falsk: Forestillingen om, at muskelopbygning kræver animalsk protein, er forældet. Lynch, Johnston & Wharton (2018) i Journal of the International Society of Sports Nutrition viste, at plantebaseret protein effektivt kan understøtte muskelopbygning og vedligeholdelse. Studiet konkluderede, at med tilstrækkelig indtagelse af kalorier og protein fra plantekilder, kan veganske atleter opnå fremragende muskelmasse og styrke.

En kunstnerisk serveret vegansk grøn hummus skål, pyntet med farverige krydderurter, blomster, og nødder, der fremviser den æstetiske appel og mangfoldighed af plantebaserede retter.

Myte #4

Vegansk mad er kedeligt og uden smag

Falsk: Denne myte stammer sandsynligvis fra en mangel på kendskab til vegansk køkken. I virkeligheden tilbyder vegansk mad en rig mangfoldighed af smage og retter. Kulinariske eksperimenter og innovationer inden for vegansk køkken har ført til et væld af lækre og kreative retter, der kan tilfredsstille enhver smag. Trænger du til inspiration? Tilmeld dig VeganerUdfordringen og få tilsendt 66+ lækre opskrifter.

Tre træskeer med forskellige bælgfrugter - hvide bønner, kidneybønner og pinto bønner - præsenteret på en mørk baggrund, fremhæver vigtigheden af plantebaserede proteinkilder i en sund vegansk kost.

Myte #5

Det er dyrt at leve plantebaseret

Falsk: Mange antager, at en vegansk kost nødvendigvis er dyrere end en traditionel kost. Hayek & Grossman (2016) i Journal of Hunger & Environmental Nutrition fandt dog, at grundlæggende plantebaserede fødevarer som bønner, linser, og sæsonens grøntsager ofte er billigere end kødbaserede alternativer. Det viser, at en vegansk kost kan være økonomisk overkommelig og endda spare penge for forbrugeren.

En sti slingrer sig gennem en rolig og tæt skov, hvor solens bløde lys filtreres gennem høje, grønne træer, hvilket skaber en følelse af fred og tilknytning til naturen.

Myte #6

Det er bedre for klimaet at være veganer

Sandt: Flere studer har påvist, at en plantebaseret kost eller en vegansk livsstil, kan være bedre for klimaet end mange andre alternativer. Forskere ved University of Oxford fandt ud af, at det at udelukke kød- og mejeriprodukter fra ens kost kan reducere en persons CO2-aftryk fra mad med op til 73 procent. Derfor er der også mange, der vælger at leve vegansk for klimaets skyld.

Har du mod på at kaste dig ud i den plantebaserede verden?

Om du er ny til veganisme eller ej, kan du helt gratis tilmelde dig VeganerUdfordringen, hvor du modtager opskrifter og gode råd om skiftet til en plantebaseret kost. Har du mod på udfordringen?


Kilder

  • Phillips, S. M. (2009). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. The American Journal of Clinical Nutrition, 93(4), 119S-125S.

  • Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980.

  • Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Rimm, E. B., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Borgi, L., Willett, W. C., Manson, J. E., Sun, Q., & Hu, F. B. (2017). Plant-based dietary patterns and incidence of type 2 diabetes in US men and women: results from three prospective cohort studies. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 5(6), 431-443.

  • Lynch, H. M., Johnston, C. S., & Wharton, C. M. (2018). Plant-based diets: Considerations for environmental impact, protein quality, and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 38.

  • Hayek, M. N., & Grossman, G. (2016). A Comparative Analysis of the Environmental Costs of Cultivating Meat and Vegetables. Journal of Hunger & Environmental Nutrition, 11(2), 200-215.